مزوتراپی
مزوتراپی یکی از روش های درمانی موضعی پوست است که کاربرد های متنوعی دارد. روشی معروف در سطح جهانی که می تواند به درمان کم آبی پوست ، چین و چروک های سطحی ، سلولیت و ریزش مو کمک کند. ما در این مقاله هر آنچه که باید درباره مزوتراپی مو بدانید را به شما خواهیم گفت.
مزوتراپی چیست؟
مزوتراپی یکی از روش های درمانی و زیبایی پوستی است و در دسته شیوه های تزریقی قرار می گیرد. یعنی در این روش مواد ویژه ای با خاصیت درمانی به زیر پوست تزریق می شود. این مواد خاص با توجه به مشکل شما تعیین می شوند. مواردی مانند عصاره های گیاهی ، ویتامین ها و آنزیم ها ، دارو ها و هورمون ها از جمله مواردی هستند که در طی مزوتراپی به صورت موضعی به درون پوست تزریق می شوند. اگر بخواهیم نگاه کلی به مزوتراپی بی اندایم می توان گفت واژه مزوتراپی از دو بخش مزو و تراپی تشکیل شده است.
مزو (Meso) در زبان لاتین به معنی میانی بوده و تراپی (Therapy) هم به معنی درمان است. همان طور که این روش درمانی از نام پیداست در مزوتراپی لایه میانی پوست درمان می شود. اما علاوه بر این ها اگر بخواهیم به زبان ساده تری بگوییم که پوست از چه چیزی تشکیل شده است می توان گفت که پوست از سه لایه اپی درم ، درم و هیپودرم تشکیل شده است که در ادامه به طور کلی هر یک از آنها را بررسی خواهیم کرد.
- اپی درم : سطحی ترین لایه پوست است که از سلول های شاخی و مرده تشکیل شده. این لایه حدود ۱ میلی متر ضخامت دارد و سلول های آن مدام در حال تقسیم ، مرگ و ریختن از روی پوست هستند.
- درم : لایه میانی پوست است که از بافت پیوندی انعطاف پذیر تشکیل شده است. درم حاوی رشته های پروتئینی کلاژن ، الاستین و هیالورونیک اسید است. این رشته های پروتئینی باعث سفتی ، حفظ رطوبت و انعطاف پذیری پوست می شوند. وقتی سن ما زیاد می شود مقدار این رشته ها کم شده و در نتیجه پوست شل ، کدر و خشک می شود. این را بدانید که فولیکول های مو ، غدد چربی و غدد عرق در این لایه از پوست قرار دارند.
- هیپودرم : یا بافت زیر پوستی عمقی ترین لایه پوست است که از بافت چربی و پیوندی تشکیل شده است. این لایه وظیفه دارد که درم را به ساختارهای زیرین (عضلات) متصل کند.
در مزوتراپی چگونه می توان به درم دسترسی پیدا کرد؟
همان طور که می دانیم ریزش مو یکی از شایع ترین مشکلات پوست و مو در دنیا برای تمامی افراد است که ممکن است عوامل بسیاری از جمله تغذیه نا مناسب ، مشکلات ارثی ، کمبود ویتامین ها و دیگر عوامل باعث ریزش مو ها می شوند که برخی از افراد روش های بسیاری مانند استفاده از دارو های شیمیایی ، راه حل های خانگی این موضوع را از بین ببرند که در کنار تمامی این ها می توان با کمک یک پزشک متخصص مزوتراپی مو هم انجام داد.
در حالت عادی روی پوست یا اپی درم به طور کامل روی پوست را می پوشاند و به ندرت چیزی از آن عبور می کند. برای مثال در بین عناصر طبیعی ، تنها فلز جیوه قدرت عبور از اپی درم را دارد. پس دارو های موضعی خیلی سخت می توانند به اپی درم نفوذ کرده و به لایه میانی یا درم برسند. در مزوتراپی برای رسیدن به لایه میانی پزشک مجبور می شود که از سوزن استفاده کند. البته روش های بدون سوزن (Needle Free) هم برای مزوتراپی می توان استفاده کرد که ساز و کار دیگری دارند.
علاوه بر این ها در مزوتراپی مو با استفاده از سرنگ ، دارو ها و ترکیبات خاصی به لایه درم تزریق می شود که این کار با کمک یک پزشک متخصص انجام می شود. چرا که پیاز مو در این لایه قرار دارد و اگر بخواهیم به شکلی موثر ترکیبات ترمیم کننده را به آن برسانیم باید آن ها را مستقیما به این لایه بفرستیم. دارو های موضعی مانند ماینوکسیدیل معمولا نمی توانند به خوبی از اپی درم عبور کنند چرا که تاثیر کمتری نسبت به مزوتراپی مو دارند.
ولی به صورت رایج برای مزوتراپی از سوزن های بسیار نازک و کوتاهی استفاده می شود. مثلا برای مزوتراپی پوست سر و درمان ریزش مو ، می توان داروی ماینوکسیدیل را مستقیم به لایه درم فرستاده شود ماینوکسیدیل در حالت عادی به سختی از اپی درم رد می شود. به همین دلیل ماینوکسیدیل استفاده شده در مزوتراپی اثر بهتری نسبت به استفاده موضعی دارد.
مزایا و فواید مزوتراپی
- مزوتراپی بر هر سه لایه پوست اثر می گذارد.
- درمان سلولیت
- از بین بردن چربی موضعی
- درمان چربی پلک و لیپوم
- باعث درمان ریزش مو سلولیت و موارد دیگر موثر باشد.
- اثری که ریز آسیب های ایجاد شده توسط سوزن های نازک مورد استفاده در این روش بر پوست می گذارند.
- سوزن تا عمق متوسط در پوست فرو می رود و آسیبی جزئی به آن وارد می کند. این آسیب باعث می شود که فرآیند های ترمیمی پوست فعال شوند.
- باعث فعال سازی فرایند ترمیم پوس و سلول های پوستی
- شکل گیری جدید رگ های خونی
- جلوگیری از ریزش مو و درمان آلوپسی
- جوانسازی پوست
- درمان لک های پوستی
- اصلاح انحنا های سطحی بدن
- برطرف کردن جای زخم و اسکار
- بهبود خون رسانی
- غذا سازی بافت پوست
- تنطیم ترشح چربی پوست
چه کسانی می توانند مزوتراپی مو انجام دهند؟
- افرادی که از ریزش موی ناشی از بیماری های زمینه ای رنج می برند نمی توانند مزوتراپی انجام دهند.
- افرادی که به بیماری های دیابت ، هپاتیت ، هموفیلی ، ایدز و … دچار هستند نمی توانند مزوتراپی انجام دهند.
- اگر دارو های مانند شیمی درمانی استفاده می کنید نمی توانید مزوتراپی انجام دهند.
- در مردان بالای ۴۰ سال یا افرادی که از طاسی دارند نمی توانند مزوتراپی انجام دهند.
- خانمهای بالای ۶۰ سال یا افرادی که از طاسی نمی توانند مزوتراپی انجام دهند.
- کسانی که به دلیل مشکلات ژنتیکی ، جنس موی خوبی ندارند.
- خانم های باردار
علاوه بر این ها ممکن است برخی از افراد ریزش موی مختلفی داشته باشند و به فکر این باشند که نمی توانند مزوتراپی انجام دهند اما در ادامه این مقاله برخی از ریزش مو و روش درمانی مزوتراپی را برای شما توضیح خواهیم داد.
تلوژن افلوویوم و ریزش موی ناشی از استرس: زمانی که یک فرد دچار استرس های فیزیکی یا روانی می شود مزوتراپی مو درمان بسیار خوبی برای ریزش مو است .
مشکلات ساقه مو : اگر ساقه موی شما به دلایلی آسیب دیده است مزوتراپی برای شما مفید است. چرا که باعث افزایش حجم مو ها می شود.
ریزش موی سکه ای : مزوتراپی در برخی از افرادی که از ریزش موی سکه ای رنج می برند بسیار موثر است.
کاهش سرعت رشد : اگر به هر دلیلی سرعت رشد مو های شما کم شده، مزوتراپی مو می تواند درمان موثری باشد.
مراحل مزوتراپی چگونه است ؟
- شب قبل یا صبح روز مراجعه به کلینیک مو های خود را بشویید.
- چند روز قبل از مزوتراپی دارو هایی مانند آسپرین و دارو های ضد التهابی مانند ایبوپروفن مصرف نکنید.
- همچنین اگر از دارو های ضد انعقادی یا رقیق کننده خون استفاده می کنید ، حتما در مورد مصرف آن ها پیش از جلسه درمانی با پزشک مشورت کنید.
- از مواد تقویت کننده دارو های مراقب مو ، مواد حالت دهنده و موارد این چینی تا حداقل ۲۴ ساعت قبل از درمان استفاده نکنید.
- برای مزوتراپی مو برخلاف دیگر بخش های بدن ، نیازی به ضد عفونی کردن پوست سر نیست. اگر بر روی پوست زخم یا عفونتی وجود داشته باشد ، از الکل ۷۰ درصد یا بتادین برای ضد عفونی کردن ناحیه استفاده می شود.
جلسات درمانی : جلسات مزوتراپی زمانی که انجام می شود با سوزنی مانند سوزن انسولین به صورت دستی یا با استفاده از دستگاه به نام مزوگان انجام می شود که هر دو از این روش ها با انتخاب پزشک صورت می گیرد.
دارو رسانی و تغذیه : سوزن تا یک میلی متر در پوست نفوذ می کند و محلول درمانی را مستقیم به لایه میانی تزریق می کند.
محلول مزوتراپی مو چگونه ساخته می شود؟
بهتر است قبل از هر چیزی این نکته را بدانید که به داروی ترکیبی برای مزوتراپی مو که به سر تزریق می شود کاکتیل یا کوکتل گفته می شود که از دارو های مختلفی در آن استفاده می شود که هر کدام از آنها به طوری برای بدن مناسب هستند که در ادامه هر یک دارو های استفاده شده در محلول مزوتراپی را با هم بررسی خواهیم کرد.
ویتامین ها : معمولا محلول هایی که در مزوتراپی مو استفاده می شوند قوی هستند تا ویتامین های از بین رفته در موی سر را باز گردانند که این ویتامین ها را میتوان شامل ویتامین B5 ، ویتامین H یا بیوتین ، ویتامین C ، ویتامین A دانست که در کنار این ویتامنی ها که هر کدام از آنها برای قسمتی از سر مفید هستند که علاوه براین برخی مواد دیگر هم وجود دارد که این ها به شرح زیر هستند:
مواد معدنی : مواد معدنی ها نقش بسیار مهمی در رشد مو ها دارند چرا که باعث رشد بیشتر مو ها می شوند که این مواد معدنی موادی مانند مس ، روی ، زینک ، سلنیوم ، فسفر ، منیزیم و… است.
دارو های مغذی : اگر بخواهیم دارو های مغذی را بشناسیم می توان سیلیکون را به عنوان یک داروی طبیعی نام برد که در تار مو ها وجود دارد که ممکن است افراد در سن کم دچار کمبود سیلیکون باشند.
دارو های هورمونی : یکی از عواملی که باعث ریزش مو می شود به هم ریختن هورمون های مردانه و زنانه است به همین دلیل در برخی مواقع در محلول مزوتراپی مو از مهار کننده های این هورمون ها مانند فیناستراید یا سیپروترون استات استفاده می شود.
دارو های اتساع دهنده عروق : این دارو ها بسیار ایمن هستند و باعث افزایش خون رسانی به ناحیه درمان می شوند. دارو هایی مانند بوفلومدیل ، پنتوک سیفیلین و میانوکسیدیل در این گروه جای می گیرند.
دارو های موضعی بی حس : مانند لیدوکائین یا پروکائین ، که پروکائین با این که یک داروی بی حسی و ضد التهابی است که تاثیر زیادی بر جلوگیری از ریزش مو دارد. به همین خاطر در بیشتر محلول های مزوتراپی استفاده می شود.
کلسی تونین : این ماده یکی از هورمون های طبیعی بدن ماست و باعث بهبود خونرسانی به بافت ها می شود. همچنین در تغذیه فولیکول ها و بافت پوستی نقش دارد.
مراقبت های بعد از مزوتراپی مو
- تا ۲۴ ساعت بعد از جلسه درمانی از ماینوکسیدیل و دارو های تقویت مو و مواد آرایشی و حالت دهنده ها استفاده نکنید.
- تا ۸ ساعت بعد از مزوتراپی سر خود را نشویید و دوش نگیرید. از روز سوم می توانید حمام بروید. در هفته اول بیش از ۱۵ دقیقه در حمام نمانید و از آب گرم استفاده نکنید. این موارد می توانند باعث کبودی شوند.
- تا دو روز بعد از جلسه درمانی ورزش نکنید. ورزش باعث تعریق و خروج محلول مزوتراپی از پوست می شود.
- آب و مایعات فراوان بنوشید.
- اگر در پوست خود برآمدگی هایی مشاهده کردید احتمالا به این معنی است که نسبت به محلول مزوتراپی حساسیت داشته اید.
- تا ۲۴ ساعت از مصرف دارو های ضد التهابی مثل آسپیرین و ایبوپروفن و ویتامین E خودداری کنید. مصرف استامینوفن بلامانع است.
هزینه مزوتراپی مو چقدر است؟
تعداد جلسات درمانی مزوتراپی مو بستگی به موی سر شما دارد اما معمولا تعداد جلسات مزوتراپی بین 8 الی 15 جلسه است. برای مثال یکی از برنامه های درمانی به این صورت است که یک بار در هفته برای ۱ ماه و ۲ هفته یک بار برای یک ماه دیگر و در نهایت ماهی یک بار در ۲ ماه بعدی مزوتراپی می شوید که این جلسات به طور کلی 8 جلسه درمانی زمان می برد. اما اگر بخواهیم نگاه کلی به هزینه مزوتراپی را بدانیم می توان گفت قیمت ها بستگی به دوری درمانی و جلسات مزوتراپی و دوز دارو هایی که تزریق می شود دارد که محلول مزوتراپی تا چه حد تزریق می شود.
تاریخچه مزوتراپی
روش درمانی مزوتراپی سابقه سنتی و قدیمی در پزشکی دارد که به قرن 12 میلادی و کشور فرانسه باز می گردد که در آن زمان با استفاده از سوزن ، سوراخ هایی روی پوست سر ایجاد می کرد و با استفاده از همان سوزن دارو های گیاهی را روی آن سوراخ ها می ریخت تا بهتر جذب پوست شود. اما با گذشت زمان در سال 1952 مزوتراپی مو در کشور فرانسه توسط پزشکان متخصص معرفی شد آن ها برای درمان بیماری آسم دارویی به نام پروکائین به بیمار تزریق می کردند که بعد از مدتی متوجه شدند که این دارو از ریزش مو هم جلوگیری می کند به همین دلیل برای درمان ریزش موی برخی از افراد این دارو را به پوست سر آنها تزریق می کردند که این عمل در سال 1976 به نام مزوتراپی شناخته شد. امروزه مزوتراپی یکی از روش های درمانی و جوانسازی مشهور در جهان و به ویژه اروپا است. البته در کشور هایی مانند انگلیس یا آمریکا به اندازه فرانسه طرفدار ندارد اما شناخته شده است.